Υγρασία στο σπίτι και αντιμετώπιση της


Από την πολύ καλή και χρήσιμη ιστοσελίδα praktikesidees.gr αντιγράφουμε το παρακάτω άρθρο για την αντιμετώπιση της υγρασίας στο σπίτι.

υγρασία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σ' ένα σπίτι και έχει επιπτώσεις τόσο σε τοίχους, ταβάνια όσο και σε διάφορα έπιπλα και αντικείμενα ευάλωτα σε αυτήν αλλά ακόμη περισσότερο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της οικογένειας που μένει σε αυτό.
Υπάρχει ωστόσο μία σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε και οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της.
Σταχυολογούμε τις σημαντικότερες από αυτές:
► 1. Σωστός και συχνός αερισμός των χώρων μας.
Είναι απολύτως απαραίτητο ν' αερίζουμε καθημερινά το χώρο που μένουμε. Εάν δε πρόκειται για κάποιο εξοχικό σπίτι που επισκεπτόμαστε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, θα πρέπει να προγραμματίζουμε συχνότερες επισκέψεις με στόχο τον εξαερισμό ή να συνεννοούμαστε με κάποιον γείτονα που μένει μόνιμα ώστε ν' ανοίγει τα παράθυρα για κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Δυστυχώς, η υγρασία είναι ο συχνότερος "επισκέπτης" των εξοχικών σπιτιών.

► 2. Σε χώρους όπως μπάνιο και κουζίνα που συνήθως έχουμε συσσώρευση υδρατμών διασφαλίζουμε ότι υπάρχει ένα σωστό σύστημα εξαερισμού το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου.
Και βέβαια, η λειτουργία του απορροφητήρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι απαραίτητη. 
► 3. Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση.
Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια. 
Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού μας, μία από τις πιθανότερες αιτίες δημιουργίας της είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου – συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία απ' όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.
Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαινά τοιχώματα του σπιτιού(φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό σε όσες κατοικίες έχουν το λεγόμενο "πεταχτό" εξωτερικό σοβά), η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Κι εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη καθώς χρειάζεται -εκτός των άλλων- και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού. 
► 4. Σε σπίτια που έχουν θέματα υγρασίας καλό είναι γενικά, ν' αποφεύγονται ή να περιορίζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου.
► 5. Μία αποτελεσματική λύση που βοηθάει στην αντιμετώπιση της υγρασίας εσωτερικά στο σπίτι είναι και η αγορά κάποιου ηλεκτρικού αφυγραντήρα.
Το κόστος για την απόκτηση ενός καλού μηχανήματος αφύγρανσης δεν είναι αμελητέο – αποτελεί ωστόσο μία πραγματικά πολύ αποτελεσματική λύση.
Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιους "συλλέκτες υγρασίας" που πωλούνται στα super market. Πρόκειται για μία πολύ οικονομική λύση που όντως βοηθάει (ιδανική για να τοποθετηθεί σε χώρους όπως ντουλάπες, μικρές αποθήκες κ.ο.κ.) αλλά βέβαια δεν μπορεί να πετύχει τ' αποτελέσματα ενός καλού αφυγραντήρα.

► 6. Κι ένα πρακτικό tip:
Για να αντιμετωπίσουμε την υγρασία στο σπίτι μας θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε σε τι επίπεδο κινείται αυτή. Πως μπορούμε να το μάθουμε; Εάν προμηθευτούμε ένα υγρόμετρο το οποίο είναι ένα όργανο που κάνει ακριβώς αυτό: μετρά την υγρασία του χώρου.  Μπορεί να είναι ψηφιακό ή και αναλογικό και το κόστος του είναι πολύ προσιτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...