Βάλτε το περπάτημα στην ζωή σας!


Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο ευχάριστους και αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Είναι μια άσκηση κατάλληλη για όλους και θεωρείται απαραίτητη, τόσο για όσους έχουν καθιστική ζωή, όσο και για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, όταν δεν είναι συνηθισμένοι σε κάποια δυναμική άσκηση.
Οφέλη:
– Μας βοηθάει να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ο ιδανικότερος, πιο ξεκούραστος και εύκολος τρόπος για να χαθούν τα περιττά κιλά, καθώς η συνεχής κίνηση συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους, διατηρώντας το δείκτη μάζας σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας περίπατος μέτριας έντασης, μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε περίπου 300 θερμίδες την ώρα.
– Το περπάτημα μετά το φαγητό, όχι απευθείας, αλλά μετά από 10-15 λεπτά, δεν μας βοηθά μόνο να κάψουμε κάποιες θερμίδες αλλά βοηθά και στην διαδικασία της πέψης, κάνοντας τα όργανα του σώματος να λειτουργούν καλύτερα.
– Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης. Συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών οι οποίες δημιουργούν μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης, καθώς έχουν δράση αγχολυτική και ηρεμιστική.
– Για όσους περπατάμε το πρωί, το λαμπερό πρωινό φως του ήλιου βοηθά στο συγχρονισμό του βιολογικού μας ρολογιού που με τη σειρά του συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού ακόμα και σε μέρες με συννεφιά!
– Μας βοηθάει να κοιμηθούμε γρηγορότερα το βράδυ και ελαττώνει τις λιγούρες για γλυκά και λιπαρά φαγητά αργά τη νύχτα.
– Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα.
– Βελτιώνει την ικανότητα σκέψης και κρίσης.
– Επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
– Περιορίζει κατά 50% τον πόνο της αρθρίτιδας.
– Τονώνει την ενεργητικότητα, καταπολεμά την κόπωση.
– Καταπολεμά κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα, όπως καρδιοπάθεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά, αιμορραγικά εγκεφαλικά.
– Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γενικά, αλλά και διάφορες επιμέρους μορφές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού.
– H καλύτερη πρόληψη και θεραπεία για την οστεοπόρωση. Όσοι περπατάμε συστηματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας συνήθως έχουμε πιο γερά κόκαλα. Εάν όμως ξεκινήσουμε το περπάτημα σε μεγαλύτερη ηλικία, τότε η συγκεκριμένη άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να βελτιώσει την πυκνότητα των οστών, επειδή δεν προκαλεί αρκετή πίεση στον σκελετό ώστε να κάνει το σώμα να ανταποκριθεί ενισχύοντας τα κόκαλα. Άλλωστε, το σώμα είναι συνηθισμένο στο περπάτημα, από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, και έτσι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν αποτελεί πρόκληση για το μυοσκελετικό σύστημα. Έτσι θα πρέπει να προσθέσουμε στη ζωή μας περπάτημα μεγαλύτερης έντασης για να βοηθηθούν τα οστά μας.
– Αν περπατάμε 3 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον για 30 λεπτά,  ο κίνδυνος για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 περιορίζεται σημαντικά.  Αν νοσούμε ήδη από διαβήτη, το περπάτημα θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, μια και αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα.
– Το περπάτημα, είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα.
-2 ώρες περπάτημα την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την ηλικία των 60 ετών.
– Συντελεί στη διατήρηση της καλής διανοητικής κατάστασης των ηλικιωμένων ατόμων.
–  Προσφέρεται για τα άτομα με περιττά κιλά, μια και δε φορτίζει τις αρθρώσεις από τους κραδασμούς. Μαζί με το κολύμπι αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για αδυνάτισμα και κάψιμο λίπους, αφού ο μικρός βαθμός δυσκολίας επιτρέπει την παρατεταμένη δραστηριότητα και το περισσότερο κάψιμο θερμίδων.
– Το περπάτημα είναι αληθινά σημαντικό όταν αρχίσουν οι ωδίνες του τοκετού, ως και μια ώρα πριν τη γέννα, επειδή διευκολύνει το πέρασμα του μωρού από τη γεννητική οδό.
– Ελαττώνει κατά μεγάλο ποσοστό τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου!

Περπατάμε σωστά..
Η ένταση και η διάρκεια του περπατήματος θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη φυσική μας κατάσταση  και με τις συνθήκες που υπάρχουν όπως ζέστη, υγρασία, γεμάτο στομάχι κτλ. Ένας πρακτικός κανόνας για να προσαρμόσουμε την ένταση και τη διάρκεια του βαδίσματος στις αντοχές του οργανισμού μας είναι με το να αισθανόμαστε ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή ενώ περπατάμε, να μιλάμε χωρίς να λαχανιάζουμε.
Οι αρχάριοι καλό θα είναι να ξεκινήσουν σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξηθούν σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι ταχύτερος από ό,τι στο καθημερινό περπάτημα και η ένταση να ανεβαίνει μετά τα πρώτα δέκα λεπτά και στη συνέχεια έπειτα από κάθε πέντε. Η ταχύτητα δεν πρέπει να προκαλεί λαχάνιασμα, αλλά να επιτρέπει τη φυσιολογική αναπνοή.
Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με δέκα λεπτά χαλαρό περπάτημα και μετά να αυξήσουμε την ένταση και το ρυθμό της βάδισης, ανοίγοντας το διασκελισμό μας με το άνοιγμα των ποδιών να είναι μεγαλύτερο από πενήντα εκατοστά.
Δοκίμαζουμε να εντάξουμε την κίνηση των χεριών στη γυμναστική, κίνηση που θα αυξήσει τόσο την ένταση, όσο και την αποτελεσματικότητα του περπατήματος.
Περπατάμε σε ανηφόρα ή κατηφόρα! Δοκίμαζουμε το γρήγορο περπάτημα σε σκαλιά ή ακόμη και σε ανώμαλο έδαφος.
Αν θέλουμε μετά από λίγο καιρό να δυσκολέψουμε ακόμη περισσότερο την άσκηση, εναλλάσσουμε το περπάτημα για σύντομο χρονικό διάστημα με τρέξιμο. Ξεκινάμε για παράδειγμα  με 5′ λεπτά περπάτημα και χωρίς να σταματήσουμε συνεχίζουμε με 2′ λεπτά τρέξιμο. Όσο περισσότερο συνηθίζουμε στην εξάσκηση, τόσο αυξάνουμε το χρόνο του τρεξίματος.
Στο τέλος της δραστηριότητας καλό θα ήταν να κάνουμε 2-3 διατατικές ασκήσεις,κυρίως για τα πόδια και τον κορμό. Έτσι θα αποφύγετε τα γνωστά «πιασίματα» και θα ανακουφίσετε τους μυς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...