17 Τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση της θέρμανσης

 Ποτέ μέχρι σήμερα, δεν ήταν η ενέργεια πιο ακριβή. Ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο την ακρίβειας. Πολλές φορές αφόρητο το κόστος, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε εναλλακτικές πηγές θερμότητας για το σπίτι μας, για να αποφύγουμε την κατανάλωση πετρελαίου. Είναι ανάγκη να περιορίσουμε την δραστηριότητα, για να μειώσουμε την κατανάλωση? ΟΧΙ! Η απόδοση της θέρμανσης, μπορεί να μείνει η ίδια ή και να αυξηθεί, με πολλή χαμηλότερη δαπάνη σε ενέργεια. Δεν χρειάζεται λοιπόν να περιορίσουμε την άνεσή μας, παρά μόνο να ακολουθήσουμε κάποια μέτρα. Γνωρίζετε ότι εάν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη της θέρμανσης κατά έναν μόνο βαθμό, πετυχαίνετε μείωση 6% στο κόστος θέρμανσης? 

17 Προτάσεις για την μείωση του κόστους της θέρμανσης

1. Σωστή θέρμανση του χώρου
Η υψηλή θερμοκρασία δωματίου, δεν είναι μόνο ανθυγιεινή και αυξάνει τον κίνδυνο κρυολογήματος, αλλά αυξάνει και τα κόστη, δαπανώντας περισσότερη ενέργεια από την απαραίτητη. Μια σωστή θερμοκρασία δωματίου είναι 20° Κελσίου. Σε περίπτωση που λείπετε μέχρι δύο ημέρες, θα έπρεπε να υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία στους 15°Κελσίου. Το βράδυ μειώστε κατά 5°C την θερμοκρασία δωματίου.
Τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ), θα πρέπει να είναι ελεύθερα στον χώρο, χωρίς να βρίσκονται μπροστά τους έπιπλα, να μην είναι κλεισμένα με διάφορα αντικείμενα, κουρτίνες ή καλύματα.
Σε πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, εμφανίζονται οι υψηλότερες απώλειες θερμότητας. Με κλειστά παραθυρόφυλλα το βράδυ μπορεί να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από το παράθυρο κατά περίπου 20%. Οι κλειστές κουρτίνες ενισχύουν αυτό το αποτέλεσμα.

2. Σωστός αερισμός του χώρου
Συχνός αερισμός, όταν θερμαίνεται ο χώρος, βοηθάει στην μείωση της υγρασίας στους χώρους και δημιουργεί καλή ποιότητα αέρα. Είναι πιο αποτελεσματικό να ανοίγετε τακτικά τα παράθυρα και να αερίζετε για πέντε λεπτά ισχυρά ("σοκ αέρα"), από το να αφήνετε τα παράθυρα σε μόνιμη ανοιχτή κλίση. Ο μόνιμος αερισμός του χώρου, είναι μόνο απώλεια ενέργειας, καθώς όλη η θέρμανση πηγαίνει προς το ανοιχτό παράθυρο και καταλήγει έξω. Ενώ με τον ισχυρό αερισμό, αμέσως μετά θερμαίνεται γρήγορα ο χώρος, καθώς οι τοίχοι και τα έπιπλα έχουν αποθηκεύσει την θερμότητα, με αποτέλεσμα ο φρέσκος, κρύος αέρας να θερμαίνεται και πάλι γρήγορα.

3. Γνώση της ιδίας κατανάλωσης ενέργειας και έλεγχος
Θα πρέπει να γίνεται διαρκείς έλεγχος της κατανάλωσης καθώς και του κόστους της ενέργειας. Αυτό δημιουργεί και συνεχόμενη προσπάθεια μείωσης του κόστους.

4. Γνώση της Ενεργειακής Απόδοσης του σπιτιού
Για να βελτιωθεί η απόδοση της ενέργειας και να μειωθεί η κατανάλωση, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει σαφής γνώση της ιδίας κατανάλωσης και των εκπομπών ενέργειας του σπιτιού μας. Το νέο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, δίνει ακριβή πληροφορία για το ποιοτικό ενεργειακό επίπεδο του σπιτιού. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι υποχρεωτικό για κάθε ενοικίαση και αγορά σπιτιού. Είναι απαραίτητο, γιατί δείχνει, εάν τα μηνιαία κόστη για ενέργεια (θέρμανση, ηλεκτρικό κλπ) θα είναι υψηλά για τον ενοικιαστή / αγοραστή. Για τον λόγο αυτό, ζητείστε α π α ρ α ί τ η τ α να σας δώσουν το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, ώστε να γνωρίζετε τι σπίτι θα ενοικιάσετε / αγοράσετε και πόσο υψηλό ή χαμηλό θα είναι το κόστος ζωής σας.

5. Μην χρησιμοποιείτε αερόθερμα
Ηλεκτρικά αερόθερμα και καλοριφέρ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η συνεχής λειτουργία αυτών των συσκευών είναι σπατάλη ενέργειας!

6. Συχνός έλεγχος του συστήματος θέρμανσης
Η συντήρηση και επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και ο ετήσιος καθαρισμός του λέβητα, κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, εξασφαλίζει αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία, με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Τα θερμαντικά σώματα καλοριφέρ, απαιτούν επίσης περιοδική εξαέρωση. Ο εξαερισμός των μεμονωμένων καλοριφέρ, είναι απαραίτητος όταν το καλοριφέρ αρχίζει να "παφλάζει" ή όταν η απόδοσή του είναι περιορισμένη.

7. Μόνωση των εσοχών για καλοριφέρ
Σε πολλές περιπτώσεις, τα καλοριφέρ βρίσκονται σε εσοχές, όπου οι τοίχοι είναι πιο λεπτοί, με αποτέλεσμα να εισχωρεί το κρύο. Καλό είναι να γίνεται μια τοπική μόνωση εξωτερικά ή εσωτερικά εάν είναι δυνατό, ώστε να μειώνεται η απώλεια της θερμότητας του χώρου. Μια καλή και συμφέρουσα λύση, είναι η τοποθέτηση πίσω από το σώμα του καλοριφέρ, ενός λεπτού φύλλου μόνωσης με επένδυση αλουμινίου.

8. Χρήση σύγχρονων θερμοστατικών βαλβίδων
Θερμοστατικές βαλβίδες αποτελούνται από δύο μέρη: Α. Η θερμοστατική κεφαλή στην οποία ορίζουμε την θερμοκρασία του δωματίου που επιθυμούμε, και η οποία ορίζει στην Β. βαλβίδα (περίβλημα), πόσο ζεστό νερό να εισχωρήσει στο σώμα (καλοριφέρ), για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία του δωματίου. Όσο ακριβέστερα διατηρήσει την θερμοκρασία δωματίου η θερμοστατική βαλβίδα, τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας.
Εκτός από τις κλασικές θερμοστατικές κεφαλές, υπάρχουν οι θερμοστάτες προγραμματιζόμενης θερμότητας, ορισμένου χρόνου. Η χρήση των σύγχρονων θερμοστατών, μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 10% της ενέργειας.

9. Εγκατάσταση κυκλοφορητών χαμηλής κατανάλωσης
Λάθος επιλογή κυκλοφορητών θέρμανσης, είναι συχνά η αιτία για μεγαλύτερη και «κρυμμένη» κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νοικοκυριό! Προτιμήστε σωστά διαστασιολογημένους κυκλοφορητές inverter, οι οποίοι εξασφαλίζουν ομαλή λειτουργία με την μεταβολή ισχύος, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου.

10. Αντικατάσταση λέβητα
95% των λεβήτων στην Ελλάδα, έχουν λάθος μέγεθος και είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που θα έπρεπε. Αποτέλεσμα αυτού είναι, να είναι ιδιαίτερα υψηλή η ισχύς, χωρίς λόγο, να καίει πολύ πετρέλαιο ή αέριο και να εκτινάσει το κόστος θέρμανσης στα ύψη. Είναι λοιπόν σίγουρα πιο συμφέρουσα η αντικατάσταση του λέβητα με έναν μικρότερο, ακόμα και αν δεν είναι ελαττωματικός, εφόσον το επίπεδο ισχύος θα είναι μικρότερο και αντίστοιχα θα μειωθεί αισθητά και η κατανάλωση ενέργειας.

11. Υδραυλική εξισορρόπηση
Σε πολλά συστήματα θέρμανσης το λεβητοστάσιο είναι απομακρυσμένο από κάποια σώματα καλοριφέρ, με αποτέλεσμα το ζεστό νερό που φτάνει, να μην είναι αρκετό και έτσι η απόδοση και η θέρμανση κάποιων χώρων να μην είναι η επιθυμητή. Για τον λόγο αυτό, αυξάνεται η κατανάλωση της ενέργειας. Το αποτέλεσμα: Μια αδικαιολόγητα υψηλή κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Η υδραυλική εξισορρόπηση είναι η ρύθμιση της σωστής κατανομής της θερμότητας, έτσι ώστε όλα τα καλοριφέρ να τροφοδοτούνται με νερό θέρμανσης ομοιόμορφα. Ολόκληρο το σύστημα θέρμανσης μπορεί να λειτουργεί τότε, με μία υψηλότερη απόδοση μέχρι 15%.

12. Αποδοτικές Εγκαταστάσεις
Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης, δημιουργεί κυρίως εξοικονόμηση ενέργειας.
Μέσω της εγκατάστασης ενός λέβητα συμπύκνωσης, αντί ενός κανονικού λέβητα ή λέβητα χαμηλής θερμοκρασίας, καθώς και η εγκατάσταση συνδυαστικών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας σημαντικά.

13. Αντλίες Θερμότητας
Η αντλία θερμότητας (αέρας / νερό) ανακτά τη θερμότητα που υπάρχει στον εξωτερικό αέρα, και το μετατρέπει σε ζεστό νερό, για θέρμανση ή χρήση. Ευφυής και οικονομική η χρήση της ενέργειας από το περιβάλλον, κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους. Ακόμα και το χειμώνα, όταν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Η καλύτερη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων, του δώματος και του υπογείου, σε παλιά κτίρια οδηγεί σε μείωση της θέρμανσης άνω του 60%.
Σε αυτό προστίθεται και η αντικατάσταση των κουφωμάτων και των τζαμιών με ενεργειακά.
Καλές ανακαινίσεις, μπορούν να εξασφαλίσουν, μέσω της σωστής προστασίας της θερμότητας, της εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού ανάκτησης θερμότητας, μέσω μιας αεροστεγούς κατασκευής, και με την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμα και 90% μείωση κόστους θέρμανσης.

14. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών
Ένα ηλιακό πάνελ ή ηλιακός συλλέκτης, είναι μια συσκευή για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας, και στη συνέχεια αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, επεξεργασία νερού, κλπ.
Παραδοσιακά, ο όρος για ένα ηλιακό συλλέκτη, είναι η θέρμανση ως μέσο μετάδοσης για ζεστό νερό χρήσης.
Χαμηλό κόστος εγκατάστασης, εξαιρετική μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
Η θερμική μόνωση του παραθύρου πρέπει να είναι μικρότερη από τη θερμική μόνωση του τοίχου, έτσι ώστε, η όποια υγρασία υπάρχει, να συμπυκνώνεται στα παράθυρα και όχι στους τοίχους, το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη μούχλας.
Παρακαλώ σημειώστε: Καλά σφραγισμένα παράθυρα απαιτούν την τακτική εξασφάλιση εξαερισμού.
Ένα σύστημα εξαερισμού μπορεί να προκαλέσει την απαραίτητη τακτική εναλλαγή αέρα.

15. Εξωτερική Θερμομόνωση
Η έλλειψη θερμομόνωσης, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη μαζική απώλεια θερμότητας από τα κτίρια.
Η καλύτερη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων, του δώματος και του υπογείου, σε παλιά κτίρια οδηγεί σε μείωση της θέρμανσης άνω του 60%.
Σε αυτό προστίθεται και η αντικατάσταση των κουφωμάτων και των τζαμιών με ενεργειακά.
Καλές ανακαινίσεις, μπορούν να εξασφαλίσουν, μέσω της σωστής προστασίας της θερμότητας, της εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού ανάκτησης θερμότητας, μέσω μιας αεροστεγούς κατασκευής, και με την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμα και 90% μείωση κόστους θέρμανσης.

16. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών
Αντικαταστήσετε άμεσα τα παλιά κουφώματα με νέου τύπου ενεργειακά κουφώματα, τα οποία εξασφαλίζουν μικρές θερμικές απώλειες.
Αντικατάσταση των μονών και διπλών τζαμιών, με ενεργειακά τζάμια, τα οποία ενισχύουν την θερμομόνωση.
Η θερμική μόνωση του παραθύρου πρέπει να είναι μικρότερη από τη θερμική μόνωση του τοίχου, έτσι ώστε, η όποια υγρασία υπάρχει, να συμπυκνώνεται στα παράθυρα και όχι στους τοίχους, το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη μούχλας.
Παρακαλώ σημειώστε: Καλά σφραγισμένα παράθυρα απαιτούν την τακτική εξασφάλιση εξαερισμού.
Ένα σύστημα εξαερισμού μπορεί να προκαλέσει την απαραίτητη τακτική εναλλαγή αέρα.

17. Χρησιμοποιήστε την επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας
Μέσω του προγράμματος “εξοικονομώ κατ’ οίκον”, μπορείτε να επιδοτηθείτε για εργασίες που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας. Δηλαδή με χαμηλό κόστος, μπορείτε να εφαρμόσετε εγκαταστάσεις και εργασίες, για να μειώσετε το κόστος ενέργειας του σπιτιού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...