Φύτεμα μαρουλιών


 Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για να τρώμε σαλάτα με λαχανικά δικής μας παραγωγής, το μαρούλι είναι η ιδανικότερη επιλογή για να ξεκινήσουμε. Κι αυτό γιατί φυτεύεται εύκολα τους περισσότερους μήνες του χρόνου στο χώμα ή ακόμη και μέσα σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Φυσικά, η επιλογή που έχουμε είναι είτε να ξεκινήσουμε από την αρχή με σπόρους και να τα μεταφυτεύσουμε στη συνέχεια ή ν' αγοράσουμε εξαρχής μικρά φυτά και να συνεχίσουμε τη διαδικασία από αυτό το σημείο της ανάπτυξής τους και μετά. Η αλήθεια είναι ότι η δεύτερη αυτή λύση είναι ευκολότερη για τον ερασιτέχνη κηπουρό που ξεκινάει για πρώτη φορά το κολύμπι σε τέτοια νερά. Τι πρέπει να προσέξουμε:
 Τα μικρά φυτά των μαρουλιών πωλούνται συνήθως από τα καταστήματα κήπου σε συσκευασίες οι οποίες περιέχουν 10-15 φυτά. Μία τέτοια ποσότητα είναι υπεραρκετή για ξεκίνημα, καθώς θα πρέπει το καθένα από αυτά να φυτευτεί σε απόσταση τουλάχιστον 20 εκατοστών από το άλλο και άρα θα χρειαστούμε αρκετό χώρο για να τα φιλοξενήσουμε όλα. Προσοχή λοιπόν την ώρα της αγοράς γιατί το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι πιο πολλοί είναι ν' αγοράζουν περισσότερες από μία συσκευασίες με μικρά φυτά μαρουλιών που γρήγορα όμως συνειδητοποιούν ότι τους είναι άχρηστες καθώς δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο για να τις φιλοξενήσουν. Για να έχουμε μάλιστα μία πιο ρεαλιστική εικόνα για το χώρο που θα χρειαστούμε ας έχουμε κατά νου ότι μία μεγάλη ζαρντινιέρα δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερα από δύο με τρία μαρούλια.

Bασικά Tips για το φύτεμα των μαρουλιών:
– Τα φυτεύουμε σε σημεία που θα τα βλέπει αρκετά ο ήλιος.
– Χρειάζονται καλό χώμα πλούσιο σε οργανικά στοιχεία. Εάν τα φυτέψουμε σε γλάστρα θα πρέπει να προμηθευτούμε και το ειδικό χώμα για λαχανικά που διαθέτουν τα καταστήματα κήπου.
– Χρειάζονται συχνό πότισμα.
– Είναι απαραίτητος ο τακτικός καθαρισμός του χώρου γύρω τους από ζιζάνια κι αγριόχορτα.
– Εάν στριμώξουμε περισσότερα μαρούλια σε μικρότερο από τον απαιτούμενο χώρο δεν θα έχουν σωστή ανάπτυξη.
Τέλος, και το …οικονομικό σκέλος του εγχειρήματος:
Οι συσκευασίες που περιλαμβάνουν 10 με 15 μαρούλια κοστίζουν ελάχιστα χρήματα – συνήθως λιγότερρο από €2. Εάν όμως δε διαθέτουμε το κατάλληλο χώμα στον κήπο μας ή θέλουμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρα θα χρειαστεί να προμηθευτούμε το ειδικό χώμα για λαχανικά το οποίο είναι αρκετά ακριβότερο από το απλό φυτόχωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...