Πόσο οικονομικές είναι οι λάμπες led;


 Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Internet για την κατανάλωση των λαμπών led, κατέληξα σε 2-3 πράγματα όσον αφορά την οικονομία στα Kw και την φωτεινότητά τους. Καταρχήν, να ξεδιαλύνουμε δύο πράγματα: Τα Watt δηλώνουν την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει μια λάμπα όσο λειτουργεί π.χ. 60 Watt την ώρα. Η φωτεινή ισχύς (lumen ή lm) είναι το ποσό της φωτεινής ροής που αποδίδεται από κάποια λάμπα για κάθε Watt καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ισχύος (lm/Watt). Άρα, μια λάμπα 90 lm/Watt φωτίζει πιο έντονα από μία 55 lm/Watt. Αυτό σημαίνει ότι δύο διαφορετικές λάμπες των 100 Watt μπορεί να έχουν ίδια ονομαστική ισχύ αλλά η μία να έχει περισσότερα lumen και να φωτίζει περισσότερο. Και για τις δύο όμως, πληρώνουμε τα ίδια χρήματα στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματός μας.

 Λαμβάνοντας υπόψη κάποιες μετρήσεις (που εύκολα μπορεί κάποιος να βρει στο internet), προκύπτει ότι ένας λαμπτήρας τύπου led δίνει 6 με 7 φορές τον ίδιο φωτισμό με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως. 



 Παίρνοντας για παράδειγμα ένα μέσο Ελληνικό σπίτι που έχει 6 λάμπες σε σαλόνι & τραπεζαρία, μια λάμπα σε κουζίνα, από μία λάμπα στα υπνοδωμάτια και δύο λάμπες στις τουαλέτες, υπολογίσουμε (κατά προσέγγιση) πως όλες οι λάμπες χρησιμοποιούνται συνολικά 10 ώρες την ημέρα. Αν όλες οι λάμπες είναι πυρακτώσεως των 50 Watt, τότε χρειαζόμαστε κάθε ημέρα περίπου 5 KWH. Αυτό μας κάνει 150 KWH το μήνα, δηλαδή 1800 KWH το χρόνο μόνο για φωτισμό.

 Αντικαθιστώντας τις λάμπες αυτές με Led των 6 Watt (στο εμπόριο τις βρίσκουμε από 2,30€ ως 5€) θα καταναλώνουμε ημερησίως 600Watt, δηλαδή 18 KWH το μήνα και τελικά 216KWH το χρόνο. Έχουμε κέρδος δηλαδή 1584 KWH. Αν υπολογίσετε την τιμή της Κιλοβατώρας στα 0,095€ περίπου, οι 1584 κιλοβατώρες θα μας κοστίσουν 150€ (χωρίς να υπολογίσουμε τις ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις).

 Εσείς ακόμα να αλλάξετε τις παλιές λάμπες σας;

                                                                                                                                                       Lef

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...