31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης



 H Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης, καθιερώθηκε την 31η Οκτωβρίου το 1924, ως ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο.

 Η αποταμίευση είχε σημαντικό ρόλο στην ζωή των παππούδων και των γονιών μας, ως το μέσο για την δημιουργία μια καλύτερης μελλοντικής ζωής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.  Η εισαγωγή όμως της ασύδοτης χρήσης του πλαστικού χρήματος και η καταναλωτική μανία των πολιτών των δυτικών τύπου κοινωνιών, έχει μειώσει (αν όχι αποκλείσει) την μηνιαία αποταμίευση των νοικοκυριών.

 Η μεγέθυνση των δυτικών οικονομιών λόγω της ζήτησης των προϊόντων, η δημιουργία νέου χρήματος  και ο πολλαπλασιασμός των οικονομικών αναγκών, έχει οδηγήσει την αποταμίευση σε δεύτερη μοίρα. Σκέψεις ότι λόγω της κρίσης δεν μπορεί κάποιος να αποταμιεύσει όταν δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες είναι απολύτως κατανοητές, όμως η αποταμίευση πρέπει να ξαναβρεί την θέση της στις δυτικές οικονομίες, μιας και μέσω αυτής έρχονται πιο πολλές επενδύσεις και κατ’ επέκταση θέσεις εργασίας.

 Κάντε την αρχή αγοράζοντας έναν κουμπαρά για εσάς και τα παιδιά σας, ανοίγοντας παράλληλα έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Μάθετε στα παιδιά να αποταμιεύουν ένα μέρος από το χαρτζιλίκι τους, παίρνοντας τα μαζί σας κάθε 2-3 μήνες για να καταθέσουν αυτά τα λεφτά στην Τράπεζα.

 Δημιουργήστε ένα οικογενειακό ταμείο. Μπορείτε π.χ. να βάλετε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο σε ένα σημείο του σπιτιού που μπορείτε να το βλέπετε όλοι και να του ρίχνετε κάθε μέρα κέρματα. Ο σκοπός θα είναι ένα ταξίδι για όλη την οικογένεια, όταν μαζευτεί κάποιο ποσό.

 Χρησιμοποιήστε την πιστωτική κάρτα έξυπνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές των Τραπεζών και την διευκόλυνση που σας προσφέρουν στην αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ή αλλού σε άτοκες δόσεις.

 Υπολογίστε πόσο είναι το μηνιαίο εισόδημά σας και πόσα είναι τα πάγια έξοδά σας. Αφού τα καλύψετε (π.χ. στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο), ιεραρχήστε τα υπόλοιπα έξοδα σας, βάζοντας στην άκρη ένα μικρό ποσό.

Αλλάξτε, τέλος, τις συνήθειες σας, περιορίζοντας τα έξοδα σας και εξοικονομώντας περισσότερα χρήματα για αποταμίευση. Ακόμα και 20€ το μήνα, σε βάθος 30ετίας είναι ένα σημαντικό ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...