Η δύναμη της οικονομίας

Συνάντησα έναν γνωστό μου χθες και αφού παραπονέθηκε για την ακρίβεια και ότι τα λεφτά δεν φτάνουν να βγει ο μήνας, με ρώτησε πως ο απλός τρόπος ζωής, μπορεί να γίνει πράξη στις ημέρες μας και ειδικά μέσα στην κρίση. Ξέροντας πως δουλεύει Δευτέρα – Παρασκευή, τον ρώτησα τι λεφτά ξοδεύει κάθε πρωί.


«Ένας καφές με νερό που κοστίζει 1,50€ και μια τυρόπιτα ή κάποιο σάντουιτς με 2€ ή 2,50€», απάντησε. «Μερικές φορές, αν αργήσω στην δουλειά, θα πάρω και δεύτερο καφέ, κάτι που γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα».

«Άρα για κάθε βδομάδα χρειάζεσαι 7 x 1,50€ = 10,50€ για καφέδες και 5 x 2€ =10€ για τυρόπιτες», απάντησα (ας δεχτούμε πως δεν θα αγόραζε να φάει κάτι πιο ακριβό. «Μιλάμε για 20€ (στρογγυλεύοντας τα) την εβδομάδα. Αυτό μας κάνει 80€ το μήνα.»

 «Και να μην πίνω καφέ στην δουλειά;»

«Φτιάχνοντας καφέ και κάτι να φας από το σπίτι, θα σου κοστίσει περίπου 30€ το μήνα. Άρα, μπορείς να εξοικονομείς 50€ το μήνα».

«Αυτά τα 50€ το μήνα», συνέχισα, «γίνονται 600€ το χρόνο (κάποιοι παίρνουν σαν μηνιαίο μισθό αυτά τα λεφτά).  Αν τα δεις σε βάθος 30ετίας, γίνονται 18.000€, χωρίς να υπολογίσουμε το κέρδος των επιτοκίων καταθέσεων.»


Σκεφτικός, έβγαλε το πακέτο με τα τσιγάρα, άναψε ένα, με χαιρέτησε κι έφυγε. Προσπερνώντας το γεγονός πως το κάπνισμα ευθύνεται για πάρα πολλούς θανάτους ανθρώπων παγκοσμίως, μπορούσα να του πω πως ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα ( 4€ δεν έχει; ) στην 30ετία θα του κοστίσει 43.800€. Ας το σκεφτεί μόνος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...