Διαφορά μεταξύ απλής ζωής και τσιγκουνιάς

Ζώντας κάποιος μια λιτή (μινιμαλιστική) ζωή, δεν σημαίνει ότι είναι τσιγκούνης. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δύο τρόπους ζωής. Το μόνο κοινό που έχει η λιτή ζωή με την τσιγκουνιά είναι η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. Από ‘κει και πέρα διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα.
Κάποιος (ή κάποια) που είναι τσιγκούνης, θα αγοράσει ένα προϊόν μόνο και μόνο επειδή είναι το πιο φθηνό. Κάποιος που έχει επιλέξει να ζει μια απλή, λιτή ζωή, θα αγοράσει ένα προϊόν (το οποίο πραγματικά χρειάζεται) υπολογίζοντας πρώτα την αξία του σαν αγαθό και μετά θα λογαριάσει την τιμή του, γιατί μακρoπρόθεσμα θα του αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος.
Το να ζεις απλά, απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Πρέπει πρώτα να αποφασίσεις τι είναι σημαντικό για σένα και στη συνέχεια να κατευθύνεις όλη σου την ενέργεια και τις προσπάθειες για να το πετύχεις.  Η απλή, λιτή ζωή είναι η απάντηση στον υπερκαταναλωτισμό που έχει διαδοθεί στις δυτικές κοινωνίες και, μεσούσης της κρίσης, η δυσκολία απόκτησης ακριβών αγαθών προκαλεί (ψυχολογικά κυρίως) προβλήματα στους καταναλωτές. Όταν έχεις αποφασίσει ότι σου χρειάζονται μόνο λίγα αλλά απαραίτητα αγαθά για να ζήσεις αληθινά τη ζωή σου, το άγχος απόκτησης πολλών αγαθών και χρημάτων εξαφανίζεται και η ζωή σου γίνεται ακόμα πιο ποιοτική.
Όσοι ακολουθούμε αυτόν τον τρόπο ζωής, χρησιμοποιούμε πράγματα ξανά και ξανά. Δεν χρησιμοποιούμε κάτι και το πετάμε για να αγοράσουμε ένα καινούριο. Εδώ εμπλέκεται και η οικολογική συνείδηση που (πρέπει) να έχουμε όλοι ανεξαιρέτως. Αυτό οδηγεί και στην επάρκεια αγαθών, μιας και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, η ανακύκλωση και η μείωση τους, έχει αντίκτυπο στο πορτοφόλι μας, στην Φύση και στον ψυχισμό μας.

Σκεφτείτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας στα χωριά. Θυμηθείτε την ζωή που ζούσαν, μια ζωή αγνή, αυτάρκη και με λίγα αγαθά. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω να γυρίσουμε και να μιμηθούμε ακριβώς εκείνον τον τρόπο ζωής. Προτείνω όμως να τον προσαρμόσουμε στην σημερινή εποχή, είτε ζούμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, είτε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, είτε σε κάποιο χωριό. Όταν η γιαγιά μας ήθελε να βάλει μυρωδικά στο φαγητό της, απλά τα έκοβε από τον κήπο. Εμείς σήμερα πάμε στα Super Market να τα αγοράσουμε. Και το άσχημο: σχεδόν όλα είναι εισαγόμενα. Κάθε ταξίδι, λένε οι Κινέζοι, αρχίζει με ένα μικρό, πρώτο βήμα. Φυτέψτε σε μικρές γλάστρες αρωματικά βότανα για τα φαγητά σας και θα έχετε κάνει κι εσείς ένα μικρό βήμα για την αυτάρκεια σας και τον απλό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...