Σχεδιάζοντας την ζωή με την σύνταξη


 Ο υπολογισμός των χρημάτων που θα χρειαστεί κάποιος που θα βγει στην σύνταξη δεν μπορεί να υπολογιστεί αυστηρά. Κι αυτό γιατί όσο μεγαλώνει κάποιος, παρουσιάζονται αρρώστιες, έκτακτα περιστατικά, οικονομική βοήθεια προς τα παιδιά κλπ.

 Υπάρχουν όμως μερικοί "κανόνες" στο μυαλό μου που θα έπρεπε όλοι να ακολουθούμε και θα ήθελα να τους μοιραστώ μαζί σας.

  Καταρχήν, όταν λέμε "σύνταξη" δεν εννοούμε την ηλικία των 67 ετών ή όποια άλλη ηλικία έχει ορίσει το Κράτος για τον κάθε ξεχωριστό εργαζόμενο. Κάποιος ο οποίος μπορεί να έχει αποταμιεύσει χρήματα και πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να βγει σε σύνταξη (να μην εργάζεται δηλαδή και να μην έχει ανάγκη τα χρήματα του Κράτους) κι από την ηλικία των 50.

  Ως πρώτο βασικό μέλημα κάποιου που θέλει να σχεδιάσει την ζωή του χωρίς δουλειά (ή έστω με μερική απασχόληση θα έλεγα που μπορεί να περιλαμβάνει αγροτικές εργασίες, κάποιες επισκευές κλπ.) είναι να σκεφτεί και να αποφασίσει σε ποια ηλικία θέλει να αποσυρθεί από την ενεργό επαγγελματική ζωή. Κι όταν λέω να σκεφθεί και να αποφασίσει, εννοώ σοβαρά, ζυγίζοντας τις περιστάσεις και τα οικονομικά του και όχι αυτό που μέσα του επιθυμεί.

  Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα είναι να έχει ξεχρεώσει ως εκείνη την ηλικία το σπίτι του αν το έχει αγοράσει με στεγαστικό δάνειο. Αν μένει με ενοίκιο, καλό θα είναι να συνεχίσει να το κάνει, μιας και θα μπορεί να νοικιάσει μικρότερο σπίτι (ένα δυάρι π.χ.) που σημαίνει αυτόματα λιγότερα έξοδα.

  Το αυτοκίνητο είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τους συνταξιούχους. Ένα καινούριο μικρό και οικονομικό αυτοκίνητο 1400 cc ή μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση είναι επιθυμητό, για να ελαχιστοποιήσει τα κόστη συντήρησης και τα έξοδα. Υπολογίστε ότι με αυτό θα περάσετε 12-15 περίπου χρόνια ή και περισσότερα.

  Η ιατρική ασφάλεια πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά αν δεν σας καλύπτει η κρατική, εξετάστε επιπλέον καλύψεις από μια ιδιωτική. Αν δεν "βγαίνετε" οικονομικά, αφήστε την. Με λίγη καλή οργάνωση και έρευνα, μπορείτε να έχετε πολλές παροχές από δημόσια νοσοκομεία.

  Το φαγητό σας και τα καθημερινά σας έξοδα θα είναι μειωμένα. Αυτό σημαίνει λιγότερα έξοδα. Σε μελλοντικά άρθρα, θα σας δώσω και παραδείγματα με υποθετικά ποσά, από την σημερινή οικονομική κατάσταση της Χώρας.

  Να θυμάστε, πως η οικιακή αυτάρκεια και η εξάμηνη αποθήκευση τροφών και ειδών πρώτης ανάγκης, είναι το κλειδί για την επιβίωσή μας, είτε οικονομική είναι αυτή είτε κάτι άλλο. Και σαν συνταξιούχοι, θα πρέπει να εκπαιδευτείτε να βρίσκετε προσφορές από Super Market που θα γεμίζουν την κουζίνα σας.

(Το άρθρο συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...