Οικιακή αυτάρκεια και επιβίωση


Σερφάροντας στο διαδίκτυο και ψάχνοντας σε σελίδες και blogs που ασχολούνται με την οικιακή αυτάρκεια και την επιβίωση, θα βρεις υπερβολικά πολλές πληροφορίες. Καθένα έχει και την δική του άποψη περί αυτάρκειας, όλα όμως έχουν ένα κοινό: την αποθήκευση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μακράς διαρκείας.
Θα ρωτήσει κάποιος: «Μα καλά, στον 21ο αιώνα είμαστε, ζούμε σε μια δυτικού τύπου κοινωνία, υπάρχει περίπτωση να μας λείψουν τα τρόφιμα;»


Κι όμως, οι απειλές είναι πολλές. Θα παραβλέψω τους πολέμους, τις κοινωνικές εξεγέρσεις, τα εμπάργκο των εταιρειών – κρατών και θα επιμείνω μόνο σε μία: την κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που με την σειρά της θα προκαλέσει ανεργία και διατροφική κρίση. Χωρίς να το αναλύσω προς το παρόν, ας εξηγήσω πρώτα πως «χτίζουμε» την αποθήκη τροφίμων μας και στην συνέχεια ποια (κατά την ταπεινή μου άποψη) τρόφιμα και είδη πρέπει να διαθέτουμε, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση ελληνική οικογένεια των τεσσάρων ατόμων.

Η αγορά των προϊόντων δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί χρήματα και χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εκμεταλλευόμαστε τις προσφορές των Super Markets με 1+1 προσφορές. Κάθε μήνα πρέπει να βάζουμε στην αποθήκη μας τρόφιμα που μπορούν να μας εξασφαλίσουν την επιβίωση μας για έναν μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, σε έναν χρόνο, θα έχουμε προμήθειες για άλλον έναν χρόνο. Από εκεί και πέρα, εφαρμόζουμε την τακτική «Αποθηκεύουμε ότι τρώμε και τρώμε ότι έχουμε αποθηκεύσει» και «Ότι μπαίνει πρώτο, βγαίνει πρώτο». Δηλαδή, αγοράζω π.χ. ένα κιλό μακαρόνια, πάω στην στοίβα με τα μακαρόνια και το βάζω στο τέλος. Παίρνω αυτό που είναι πρώτο και είναι πιο παλιό και το μαγειρεύω. Κάνοντας το τρόπο ζωής, δεν θα πετάξουμε ποτέ τρόφιμα και θα έχουμε εξασφαλίσει την τροφή της οικογένειάς μας, ότι και να γίνει.

Η αποθήκευση των τροφών πρέπει να γίνεται σε μέρος χωρίς υγρασία και ποτέ στον ίδιο χώρο με απορρυπαντικά και χημικά προϊόντα.

Θα αναφέρω επιγραμματικά τα τρόφιμα και τα αγαθά που πρέπει να διαθέτει ένα σπίτι (θα χαρώ αν μου στείλετε μηνύματα και mails για να συμπληρώσω την λίστα) και σε μελλοντικές δημοσιεύσεις, θα αναλύσουμε το θέμα περισσότερο.
·     Ζυμαρικά
·     Όσπρια
·     Ελαιόλαδο
·     Κονσέρβες ψαριών
·     Μαρμελάδες
·     Σάλτσες
·     Αλάτι
·     Γάλα εβαπορέ
·     Μέλι
·     Μαγιά
·     Βρώμη

Επίσης, πέρα από τρόφιμα, κάθε οικογένεια πρέπει να διαθέτει:
·      Σακούλες αποθήκευσης τροφίμων
·      Αλουμινόχαρτο
·      Χαρτί υγείας
·      Είδη προσωπικού καθαρισμού
·      Καθαριστικά για το σπίτι

Από φάρμακα και είδη πρώτων βοηθειών:
  • ·         Αντιβίωση για παιδιά και μεγάλους
  • ·         Αντιπυρετικά (Depon, Ponstan κλπ.)
  • ·         Γάζες
  • ·         Τσιρότα
  • ·         Betadine
  • ·         Imodioum

Όσοι ζείτε στην ύπαιθρο, η καλλιέργεια δικών σας κηπευτικών σας εξασφαλίζει την απόλυτη αυτάρκεια. Όμως, και όσοι ζούμε σε πόλεις, έχουμε τρόπους να καλλιεργούμε σε μικρές ποσότητες τα δικά μας λαχανικά στις βεράντες και στα μπαλκόνια.
Τέλος, η εξασφάλιση σπόρων είναι το πρώτο βήμα για να έχουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον φόβο της πείνας.


(Η δημοσίευση θα ενημερώνεται τακτικά).

1 σχόλιο :

  1. Χρειαζονται κι αλλα φαρμακα και τροφιμα ση λιστα. Καλη προσπαθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...