Προσέχετε τι ανεβάζετε στο Facebook;


Όλοι ακούμε κατά διαστήματα συμβουλές να μην ανεβάζουμε προσωπικά δεδομένα στο Facebook κι αυτό γιατί δεν είναι ασφαλή. Αφού πρέπει να ελέγχουμε τακτικά ποιοι μπορούν να βλέπουν τον λογαριασμό μας (δεν μιλάμε για σελίδες που έχουν ως στόχο την προσέλκυση likes), απαραίτητο είναι να ελέγξουμε ποιοι είναι οι «φίλοι» μας.
Ότι έχουμε ανεβάσει στο Facebook, δυνητικά είναι προσβάσιμο από τρίτους, ακόμα και αν έχουμε ορίσει περιορισμούς στην προβολή τους. Άρα, το να έχεις μια πληροφορία σαν απόρρητη, δεν σημαίνει ότι είναι και προστατευμένη. Οι κυβερνοεγκληματίες, έχουν τρόπους να προσπεράσουν τα επίπεδα ασφαλείας για απόκτηση τέτοιων πληροφοριών που τους είναι χρήσιμες.

Ο αριθμός των φίλων που έχουμε, μπορεί για κάποιους να είναι ένα είδος επίδειξης δημοφιλίας αλλά μην ξεχνάτε, πως κάποιοι από τους ανώνυμους δικτυακούς φίλους μπορεί να είναι άλλοι από αυτό που παρουσιάζονται και να έχουν ως σκοπό την συλλογή προσωπικών μας στοιχείων.

Προσοχή θέλει και στα κλικ που κάνουμε και μας οδηγούν σε διαφημιζόμενες σελίδες ή σε link, μιας και μπορούν να μας οδηγήσουν σε άγνωστα μονοπάτια, που σκοπό έχουν την μόλυνση του υπολογιστή ή του tablet/smartphone μας με κακόβουλο λογισμικό.

Αλλάζετε συχνά τον κωδικό σας (ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει μικρά και κεφαλαία γράμματα, σύμβολα και αριθμούς) και να μην περιέχει λέξεις ή φράσεις που προκύπτουν από την προσωπική σας ζωή (π.χ. ο τηλεφωνικός αριθμός σας ή τα γενέθλιά σας).


Τέλος, σημασία πρέπει να δώσετε στην ασφαλή φύλαξη του κωδικού του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail) και στην τακτική λήψη back up των αρχείων σας σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...